Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GrafikCell.Forumd.Biz | Adobe Destek & Yardım - GraFik Destek Forumu
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Kırım Tatar Türkçesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
GReaT
Uzman
Uzman
GReaT


Uyarı Sev. Uyarı Sev. : Uyarı Yok
<b>Mesaj Sayısı</b> Mesaj Sayısı : 313
<b>Paylasım Gücü</b> Paylasım Gücü : 838
<b>Rep Point</b> Rep Point : 4
<b>Kayıt tarihi</b> Kayıt tarihi : 05/03/10
<b>Nerden</b> Nerden : 7 Tepeli
<b>Ruh</b> Ruh : 7
<b>Grafik Düzey</b> Grafik Düzey : Bilgiliyim
<b>Tarayıcın</b> Tarayıcın : Netscape

Kırım Tatar Türkçesi Empty
MesajKonu: Kırım Tatar Türkçesi   Kırım Tatar Türkçesi EmptyC.tesi Nis. 10, 2010 4:52 am

Kırım Tatar Türkçesi


Kırım Tatar Türkçesi veya Kırım Tatarca (Qırımtatarca), Kuzeybatı Türkçesi lehçelerindendir. Ana unsurlarını Kıpçak lehçesinden almış başka lehçelerle de etkileşimde bulunmuştur. Osmanlı Devleti ile olan sıkı ilişkileri olan Kırım Hanlarının ve ileri gelenlerinin genellikle İstanbul'da eğitim almaları Oğuz lehçesinin etkilerini getirmiştir. Gaspıralı'nın çalışmaları ile bu etkiler iyice yerleşmiştir. Rus idaresine girilmesi ile de Rusça'dan etkilenmiştir. Ayrıca sürgün zamanından dolayı Özbek lehçesi etkileri de görülmüştür.
Kırım Tatarcası'nın başlıca şu ağızları vardır:
Yalıboyu ağzı
Ortayolaq (Bahçesaray) ağzı
Çöl (Kuzey) ağzı

Yalıboyu ağzı:

Yalıboyu ibaresi Kırım'ın güneyinde Karadeniz kıyısında kalan ve dağlardan dolayı da iç kesimlerle irtibatı daha az olan bölgeyi ifade etmektedir. Bu bölgede yer alan Sudak ve başka bazı kaleler Kırım Hanlığı topraklarında olmasına rağmen doğrudan İstanbul (Osmanlı) tarafından yönetilmekteydi. Bu nedenle Anadolu'da yaşayan pek çok insan memuriyet, askerlik ve çeşitli geçim vasıtaları temini amacıyla bu bölgeye yerleşmişlerdir. Ayrıca deniz yoluyla doğrudan Osmanlı limanlarıyla bağlantılı olmaları nedeni ile de önemli bir etkileşim olmuştur. Tüm bunların sonucunda ortaya çıkan Yalıboyu ağzı, Anadolu Türkçesine oldukça yakın özellikler göstermiştir. Bir anlamda Anadolu Türkçesinin bir ağzıdır denilebilir.


Bahçesaray ağzı;
bir yandan Kıpçak özellikleri taşırken bir yandan da gerek gramer gerekse kelime hazinesi bakımından Oğuz lehçesi özelliklerini de oldukça fazla barındıran bir geçiş şivesidir. Anadolu Türkçesi konuşan insanlar tarafından küçük bir çabayla anlaşılabilir. Kabul edilen edebi dil Bahçesaray ağzıdır ve mahalli lehçede yazılmayan eserlerin çoşu bu şiveyle kaleme alınmaktadır.


Çöl ağzı;
Kırım'ın kuzeyinde kalan bozkır bölgesinde yaşayan halkın konuştuğu dildir. Tamamen Kıpçak özellikler taşır. Nogay ve Kazak leyçelerine yakındır ve Türkiye Türkçesi konuşan insanlar tarafından anlaşılması daha zordur.


Eğitim

Kırım'da Tavrida Millî Üniversitesi'nde ve Kırım Devlet Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi'inde Kırım Tatarca öğretmenlik ve edebiyat bölümleri mevcuttur. Ayrıca Kırım boyunca 16 adet ilk ve orta öğretim okulunda Kırım Tatarca dersleri fakültatif şekilde verilmektedir.


Konuşulduğu Ülkeler
Türkiye
Kırım / Ukrayna
Özbekistan
Romanya
Rusya
Bulgaristan
Kazakistan
Kırgızistan
Amerika Birleşik Devletleri
Almanya
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Kırım Tatar Türkçesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Türkmen Türkçesi
» Uygur Türkçesİ
» Azerbaycan Türkçesi

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Okul Eğitim Temel Dersler :: Türkçe-
Buraya geçin: