Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

GrafikCell.Forumd.Biz | Adobe Destek & Yardım - GraFik Destek Forumu
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Osmanlı Duraklama Dönemi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj


avatar


Uyarı Sev. Uyarı Sev. : Uyarı Yok
<b>Paylasım Gücü</b> Paylasım Gücü : 0
<b>Kayıt tarihi</b> Kayıt tarihi : 31/12/69
<b>Ruh</b> Ruh : 6
<b>Grafik Düzey</b> Grafik Düzey : Master
<b>Tarayıcın</b> Tarayıcın : M.Firefox

Osmanlı Duraklama Dönemi Empty
MesajKonu: Osmanlı Duraklama Dönemi   Osmanlı Duraklama Dönemi EmptyC.tesi Ara. 05, 2009 9:07 am

OSMANLI DURAKLAMA DÖNEMİ

XVII. yüzyılda padişahların çoğunun devlet idaresine hakim olamaması, Osmanlı Devleti'nin duraklama sürecine girmesinde "merkezi devlet" yapısındaki bozulmanın önemli bir etken olduğunu gösterir.


XVII. yüzyılda Osmanlı ülkesinde halkın devlete güven ve bağlılığının sarsılmasının temel nedenlerinden biri, devlet idaresinde "yeterlik, doğruluk ve adaletin" yerini "rüşvet ve adam kayırmaya" bırakmasıdır.



XVII. yüzyılda şehzadelerin sancaklarda görevlendirilmesi kuralının terk edilmesi, "devlet yönetiminde deneyimsiz kişilerin" Osmanlı tahtına geçmesine neden olmuştur.



Osmanlı Devleti'nde, askeri yapıdaki bozulmanın siyasal ve ekonomik kurumları da etkilemesi, "devlet örgütlenmesinin temelde askeri nitelikte olmasına" dayanılarak açıklanabilir.



XVII. yüzyıldan itibaren Osmanlı ülkesinde ihtiyaca cevap verecek bir kültürel birikimin oluşmaması, "medrese eğitiminin bozulduğu, öte yandan Batı'daki gelişmelerin de takip edilmediği" yargısını doğrular.



XVII. yüzyılda Osmanlı ülkesinde âyan denilen yarı feodal bir sınıfın ortaya çıkması, "merkezi devlet yapısının" bozulduğunun bir kanıtıdır.



Osmanlı Devleti döneminde çıkan Yeniçeri ve Celali isyanlarının devlet düzenini değiştirmeyi hedef almaması, "isyanların çıkar amaçlı olduğu" yargısıyla açıklanabilir.



Karlofça Antlaşması'ndan sonra Avrupa 'dan geri çekilme sürecinin başlaması, Osmanlı'nın Batı karşısında askeri üstünlüğünü kaybettiğini gösterir.



XVII. yüzyılda Osmanlı devlet adamlarının isyanları şiddet yoluyla dağıtmaya yönelmeleri, "merkezi otoriteyi koruma gereksinimi" temel alınarak açıklanabilir.



XVII. yüzyılda Osmanlı Devleti'nde, yapılan birtakım ıslahatlara rağmen duraklama ve gerilemenin durdurulamaması, "kalıcı çözümlere" ulaşılamadığını gösterir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Osmanlı Duraklama Dönemi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Osmanlı Yükseliş Dönemi
» OSMANLI GERİLEME DÖNEMİ
» Osmanlı Tarihi Ve Kuruluş Dönemi
» Osmanlı Tasarım
» Osmanlı Yazısı için Yer

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Okul Eğitim Temel Dersler :: Sosyal Bilgiler-
Buraya geçin: