Google'da güvenli sörfün yaktıkları.
Google'ın kullanıcıları korumak için geliştirdiği hizmet, bakın başkalarının başına ne işler açıyor.
Google'ın sunduğu güvenli sörf özelliği kullanıcılara daha güvenli bir internet ortamı sunmayı amaçlıyor.
Google'ın gezdiği internet siteleri denetleniyor ve virüs, zararlı yazılım türevi kodlar gönderenler tehlikeli olarak damgalanıyor.
Saldırının nasıl düzenlendiği de not alınıyor, Firefox ve Chrome gibi internet tarayıcılar da erişmeye çalışan kullanıcıları uyarıyor. Ancak bu uyarılar pek detaylı değil, işte bu yüzden zararlı amaç taşıyan siteler ile, zararlı yazılımların gazabına uğramış siteleri kullanıcılar ayırt edemiyor.
Üstelik Google bu tehlikeleri incelemede oldukça yavaş davranıyor. Bir internet sitesi yanlış alarm yüzünden damgalanırsa, trafiği büyük damga yiyor ve düzelmesi de zaman alıyor.
İşte sorunun sebeplerinden birisi
Her zaman siteler suçlu değil, örneğin site üzerinde sunulan reklamlar başka sunuculardan alınıyorsa ve bunlarda zararlı bir şeyler varsa o site damgalanıyor. Site sahibinin kontrolünde olmayan ya da yanlış alarmlardan kaynaklanan durumlar, sitelere zarar veriyor. Çünkü bazen zararlı yazılım olmamasına karşın "false positive" denilen yanlış alarmlar oluyor.
İşin iyi tarafı kullanıcılar korunuyor, işin kötü tarafı site sahipleri bazen delirene kadar aramalarına karşın sitelerinde Google'ın damgalamasına yol açan zararlı yazılımları bulamıyor. Çünkü bu zararlılar sadece belirli reklamlarda ortaya çıkıyor.
Dahası Google incelemesi yeni bir zararlı tespit edilirse iptal ediliyor ve bir daha başvuru bir daha 16 ila 48 saat arası süre gerekiyor. Windows, Linux ve Mac özel zararlılar işletim sistemi ayırt etmeden bütün kullanıcıları engelliyor. Google hemen incelesin, engel olmasın diyenlerin ise Google Webmaster Tools kullanıcısı olması gerekiyor.
Sonuçta oldukça yararlı bir sistem olmasına karşın zararlıların gerçek kaynağını tespitte gelişmesi ve düzgün sitelere sahiplerine zarar vermemek için hassasiyetinin geliştirilerek düzenlenmesi gerekiyor.